Janko Pravda

Jak nám rychlá záchranná pomoc (ne)prodlužuje život.

12. 03. 2012 10:07:17
Téměř denně jsme konfrontování s tím jak je nutné začít ( konečně) šetřit.Je jistě pravdou že nikdy v minulosti jsme se neměli tak dobře.Je jistě pravdou že žijeme na dluh který je pro laika ( a myslím, že nyní už i pro odborníka na finance) jen těžko pochopitelný - peníze nejsou kryté ničím, jen dalším dluhem , nekonečná spirála, pseudopyramidová hra se točí vesele dále a čím dál více. Lžeme sami sobě nejen ekologicky – dnes čtu zase o úžasném novém elektromobilu – jehož výroba a provoz v konečném důsledku zatíží energeticky planetu minimálně stejně jako u benzínového automobilu ( o tom se v článku samozřejmě nepíše) .Raději nechci domýšlet jak to všechno dopadne, napadá mne totiž jediná možnost ...a to pro mne jako pro otce není nic příjemného.

Ale pojďme k věci a chvíli buďme realisty :

Neustále se mi vrací zážitek z USA kde jsem nepotkal za několik týdnů žádnou houkající sanitku (a přitom u nás ji potkávám houkající mnohokrát denně).Nakonec se vše vysvětlilo tím, že místo RZP jezdí v Kalifornii hasiči (paramedics), kterých jsme potkávali ve velkých městských aglomeracích také zcela minimálně - snad jednou za týden.

RZP je zde proto aby zachraňovala životy.Zcela logicky se tedy nabízí, že pokud je nás na tak vysoké nejen odborné úrovni, mělo by se to projevit na všeobecné úmrtnosti obyvatelstva a je jedno jestli na infarkt nebo autonehodu.

A světě div se - čísla jsou neúprosná a vypadají následovně :

Úmrtnost v ČR osciluje již léta kolem 11/1000 obyv.

Úmrtnost v USA je nižší = 8,7 / 1000 obyv.

Dětská úmrtnost v USA = 6,4 v ČR = 5,2 ( pro zajímavost v Číně = 45,5) ( souvisí hlavně s kvalitní novorozeneckou nemocniční péčí, ne s činností RZP )

Průměrná délka života v USA je delší = 78,7 ...v ČR = 77,1

Jaký význam, má tedy rychlá záchranní pomoc (RZP) v podobě jak se praktikuje u nás ?Ve výsledku vůbec žádný ! Je to jenom ukázkové plýtvaní penězi, ukázková černá díra.

Je mi líto všech kteří by chtěli nyní oponovat, jelikož tohle jsou tak neprůstřelné argumenty, že oponenti nemají žádnou šanci....Nejhorší však je, že stejně nic nezmění.Jsme někdy zvyklí hodně diskutovat, argumentovat, ale jakmile je dotyčný konfrontován s nezvratnými argumenty tak ve snaze uhájit si svou kůži neuzná prohru, ale zmlkne..Takže neočekávám, že ,se přihlásí ředitel RZP nebo úředník MZ s tím že by měli přehodnotit rozsah a náklady RZP v ČR...a to je nejsmutnější na celé věci - každý hájí svoje zájmy a dluhy se prohlubují, spirála se točí čím dál více .

Kdyby se raději investovalo do edukace občanů aby každý věděl jak správně zajistit základní životní funkce - stavět krvácení, správně stabilizovat pacienta, jak provádět masáž srdce, to všechno lze naučit prakticky každého a to všechno rozhoduje o záchraně života nejvíce ze všeho.

Myslím, že pak bychom teprve u nás snížili úmrtnost.Jelikož by se již nestávalo,že RZP dorazí k postiženému nad kterým stojí člověk nebo skupina lidí a tupě zírají.

Již mu není ( rychlé zdravotnické) pomoci . To jestli tam přijela RZP za 15 nebo 20 minut, jestli přiletěli vrtulníkem anebo přijeli Mercedesem, nebo dokonce hasičským vozem, jestli s lékařem, nebo bez, je druhořadé.

Autor: Janko Pravda | karma: 10.00 | přečteno: 860 ×
Poslední články autora