Naše budoucnost a naše neštěstí

Kdo by nechtěl mát křišťálovou kouli a znát svoji budoucnost ? Nikdo ji nemá, nikdo ji nezná, ale je zde někdo kdo se trefuje velmi přesně.

Až tak že bych byl ochoten si vsadit opravdu cokoliv na to, že budoucnost  tak jak ji popsal egyptolog prof.Bárta v pořadu "Rozstřel" je přesně to co nás čeká :

https://xman.idnes.cz/agyptolog-barta-civilizace-rozstrel-dsj-/xman-rozhovory.aspx?c=A170624_080149_xman-styl_fro

Ono to možná zapadne, tak jako spousta jiných informací, ale nic to nezmění na faktu, že budoucnost lze vyčíst z minulosti a prof.Bárta to díky kombinaci svého vzdělání a intelektu umí dokonale.

V každém případě, přesně definoval také přítomnost a minulost a i proto je to pro mne nejlepší rozhovor jaký jsem slyšel za posledních 25 let !

Kolik se toho již natlachalo v (nejen naší a nejen v) politice...a přitom stačí mít přirozenou inteligenci, rozhled a vidět, že celý svět, příroda i společenství se vyvíjí v určitých cyklech,že " i historie se opakuje " , tak jako se vrací jaro či zima, vždy s typickou charakteristikou, ale vždy trochu jiné. Člověk, který přemýšlí a zná historii musí nevyhnutně z historie  P O U Č I T  a vyvodit evidentní (správné) závěry.

Nyní jsme zcela zřejmě na civilizačním Mt.Everestu, nikdy jsme se neměli tak dobře.Od dobroty už nevíme coby, plýtvání všemi zdroji se stává standardem. Pořizujeme si věci které nepotřebujeme za peníze které nemáme a přijde nám to normální.  

Širým světem se šíří polarizace společnosti a obavy z její radikalizace  na úkor útlumu klasických demokratických hodnot - Brexit, Trump, LePenová, u nás Babiš , to vše je přirozený vývoj a důsledek něčeho .

Ano, je to důsledek toho, že svět se zbláznil (jak správně praví nejmenovaný ale skvělý pivovar na svých billboardech) .

Před 100 lety nejvyspělejší země světa měla mandatorní sociální výdaje 10%, dnes 80% !  Politici aby si udrželi dobře placené místa a moc, se našli ve slibování a poskytování všeho a všem .Stát vás povede za ručičku.  

Přitom na prvním místě se má každý postarat sám o sebe, pak mu může pomoci rodina, pak přátelé anebo jeho blízké okolí … stát má být poslední štace.

Toto je neštěstí naší společnosti –  pánové jako Sobotka a Zaorálek, Ludvík, kteří nás děsí jaká je u nás bída a katastrofální životní úroveň  na Ostravsku, jaké jsou obrovské sociální rozdíly na které se oni už nemůžou dívat – a oni nás od toho zachrání!   Každý v tomto státě, kdo má dvě ruce a nohy může pracovat, může studovat , může být niemand nebo profesor! Jak je libo. (Mimochodem doporučuji voličům levice - věřte takovým lidem jako jsou výše jmenovaní, teprve až  začnou pracovat zadarmo -celý plat dávat na charitu a do práce chodit pěšky)

ANO rozdíly mezi lidmi jsou správné a jsou v pořádku !.

Každý jsme jiný - někdo má ambice a touží mít na účtu miliardy, někdo chce žít jako bezdomovec pod mostem (a nevzdá se toho ani když mu dáte střechu nad hlavou a jídlo- vrátí se pod ten most ! )

Nemůžeme mít všichni zaručenou stejnou špičkovou úroveň vzdělání ani zdravotní péče (pokud ano, pak bychom také měli mít všichni nárok na kvalitní stravu a zejména vodu zcela zdarma- to jsou přeci nevyhnutné potřeby k přežití) .

Společnost má zaručit základní vzdělání všem, a  pak ať jsou SŠ a VŠ horší, lepší a nejlepší  pro ty nejambicioznější z nás.

Stejně tak je potřeba zajistit kvalitní zdravotní základní péči pro všechny ale pokud chce někdo něco extra navíc ať má možnost si legálně připlatit (mimochodem tato možnost neexistuje v jediné zemi na světě - v ČR ! ).

Naštěstí podle tvrzení prof.Bárty celosvětová společenská změna, která se blíží nemusí být jen k horšímu. Podle mne dojde k odstavení současných politiků, takových kteří chtějí řešit otázku migrace přestěhováním celých vesnic z Afriky do EU .Takových kteří chtějí zvát migranty do Evropy bez toho aby jim předem jasně řekli, že u nás budou muset 100% respektovat naše společenské zvyklosti jinak poputují obratem zpátky.

Někdo se děsí ohrožení klasické demokracie, ale kam to dopracovala? Místo toho abychom pomáhali utečencům zlepšit stav u nich doma, tak sem budeme stěhovat jejich celé vesnice aby žili pospolu a jejich integrace se tak ještě ztížila !? Vrah Breivik sedí ve vězení s maximálním komfortem a přitom si nezaslouží od společnosti nic jiného než maximálně kobku 2x2 metry 1 litr vody a kus chleba denně.

Humanita je tam kde nemá být a tam kde má být je nahrazena hloupostí.

Proto po celém světe, ne jen u nás, bude mít úspěch čím dál víc vizionářů a lidí s tahem na branku .

Ano, nic lepšího než demokracii nemáme, ale zdá se, že ji bude potřeba trochu upravit – osekat jí od pokryteckého pseudohumanismu a alibistického rovnostářství a místo toho zdůraznit samostatnost každého z nás a zároveň solidaritu a pomoc svým bližním.

Stát má být ten poslední, který pomůže až v nejkrajnějším případě a jenom těm nejslabším.

Musíme mít politiky kteří budou jednotlivé členy společnosti směrovat a vytvářet jim podmínky pro to,  aby se v první řadě postarali sami o sebe a také pomáhali svým bližním. Ne politiky kteří slibují a dodávají "pečené holuby do huby" lenochům proto aby je masy lenochů volily.

A to je možná ta velká změna o které mluví prof. Bárta a která nás nevyhnutně v blízké době čeká a nemine .

Autor: Janko Pravda | pondělí 26.6.2017 16:56 | karma článku: 11,41 | přečteno: 193x
  • Další články autora

Janko Pravda

Poděkování za koronavirus

25.3.2020 v 8:51 | Karma: 17,39

Janko Pravda

České daně pro kolotočáře

25.4.2017 v 8:28 | Karma: 23,74

Janko Pravda

České daně pro povaleče

24.4.2017 v 9:54 | Karma: 36,36

Janko Pravda

Předpověď počasí

19.1.2014 v 15:48 | Karma: 21,17

Janko Pravda

Dementio senilis ?

27.1.2013 v 8:48 | Karma: 18,87

Janko Pravda

Ještě několikRATH !

22.5.2012 v 17:07 | Karma: 13,75

Janko Pravda

IZIP ? ANO !

13.5.2012 v 8:56 | Karma: 41,50

Janko Pravda

Breivik a konec světa.

17.4.2012 v 8:14 | Karma: 7,75

Janko Pravda

15 minut pro záchranku.

13.10.2011 v 14:55 | Karma: 15,69

Janko Pravda

Skvělá zpráva

31.12.2010 v 7:21 | Karma: 10,79
  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1529x
Jsem jeden z vás...A mám pravdu.

Seznam rubrik