Lékaři, děkujeme, že neodcházíte !

19. 02. 2011 11:15:08
Dovolím si u příležitosti ukončení akce „Děkujeme, odcházíme ! “ (DO) napsat ještě jeden příspěvek na toto téma. Rád bych v něm vysvětli dvě věci - proč jsem přesvědčen, že : a) je skvělé, že akce DO byla ukončena právě včas b) je skvělé že akce DO proběhla (tak jak proběhla)

ad a :

další hrocení situace by z lékařů (neprávem téměř všech) udělalo v očích stále většího počtu lidí skupinu radikálních vyděračů, přitom většina lékařů radikalizmus a styl LOKu který byl od prvopočátku na samé hraně etiky, nesdílela, ale souhlasila s požadavky které LOK prosazoval - dlouhá léta se totiž nikdo neměl k tomu aby hlasitě a radikálně řekl a začal prosazovat to co naprostou většinu lékařů štve.A tak lékaři- většina- tiše souhlasili a věnovali se dále svým pacientům.

Menšina podala výpovědi.Pokud by akce DO pokračovala dále, lékaři by opravdu vypadali ani ne jako banda vyděračů, ale jako profesní skupina která mezi sebou má (nakonec ve které zájmové či profesní skupině takoví lidí nejsou ? ) skupinu radikálně uvažujících jedinců, kteří ve své sebestřednosti neznají meze a většina je nedokáže krotit. Tím, že akce skončila lékaři jen potvrdili, že většinově jsou to stále rozumní lidé, kterým záleží na jejich práci pro pacienta a že radikální jádro je sice dobré na to aby občas svým „křikem“ popohnalo věci vpřed, ale víc mu nedovolíme a věci necháme běžet v mezích umírněnosti a slušnosti.

ad b:

akce DO ve své podstatě napomohla několika věcem: lékaři konečně zřetelně dali najevo, že také mají svou hrdost a jejich trpělivost má také své meze. Jak správně řekl prezident ČLK M.Kubek - již nikdy nebude české zdravotnictví jako doposud, blíží se konec protiprávní nadčasové práce, konec nevolnictví ale zdaleka se nezmění jenom to. Nyní, (za zády s rizikem další podobné ale mnohem větší akce), se mnohem snadněji budou prosazovat nepopulární kroky zdravotní reformy, jistě mnoho věcí se nebude občanů kterým se začne ubírat ze švédského stolu bezbřehé zdravotní péče, líbit, také někteří politici budou skřípat zuby. ale společnost si uvědomila, že lékaři mají v ruce „červené tlačítko“, kterým lze švédský stůl vyhodit to povětří a po obžerství by mohl náhle přijít hladomor. Slyšel jsem názory házející další vinu na lékaře – prý, že sami můžou za stav zdravotnictví tím, že si nezvolili lepší profesní zástupce, a ti že netlačili víc na reformy - bohužel s tím lze souhlasit jen částečně, zcela jistě totiž hlavní podíl viny nesou politici kteří zde vládli v uplynulých letech a nechali situaci dojít takhle daleko jenom proto, že cpali peníze bezhlavě do přístrojového vybavení zbytečných oddělení a nemocnic (jejichž sít nyní budeme redukovat ) aby se tak na regionální úrovni zavděčili pacientům - voličům. České zdravotnictví se svojí hustotou RZP a ZZ je velice pravděpodobně, ne-li jistě nejluxusnějším na světě. Zkuste si zjistit kde na světe se vám dostane v tak rychlém čase tak kvalitního ošetření jako v ČR ať už jde o infarkt, nebo úraz ....Myslím, že počet státu s alespoň srovnatelnou situací spočítáte na prstech 2 rukou.

Jsem také moc rád, že vítěz akce DO není jeden, ale je jich více – pacienti, lékaři, sestry a také ministr Heger. Nebyl tady totiž doposud nikdy lepší ministr, který by byl slušnější a rozumnější.Tomáš Julínek si zaslouží pochvalu za to, že udělal první kroky směrem ke skutečné ne jenom proklamované reformě...ale kdoví se jak by se zachoval v současné situaci, jak by odolával kolegům z ODS, těm kteří vyhrožovali Hegerovi, že příliš ustupuje. Přitom právě tito jednotlivci z ODS jsou přesně ti lidé, kteří nemají v politice co hledat ! Politika je hledáním kompromisu, ukazovat ramena, hrát si na frajera a mít silácké řeči není uměním ničeho, konfrontační styl věci vždy jenom komplikuje, uměním je se dohodnout za podmínek které mi okolnosti nabízí...

Další odkaz akce DO putuje k těm, kteří téměř brutálně zneužívají péči, chodí na LSPP a volají si RZS s naprostými banalitami (každý kdo tam pracuje vám potvrdí, že to je většina případů) Tito lidé si to mohou dovolit právě a jenom proto, že považují stále lékaře za sluhu a jeho péči za službu srovnatelnou s opravnou bot, s tím, že tato je navíc zdarma (i když dnes už naštěstí ne zcela) , mnozí jsou k lékařům sprostí, dožadují se všeho, ale ihned a zadarmo - tito všichni si konečně uvědomí, že vše má své meze a ani lékař není jejich sluha a otrok. Navíc ke své práci nutně potřebuje nebýt vystaven tomuto tlaku.Pro lékaře (a v důsledku i pro pacienta) bude tedy jenom ke prospěchu když bude pacient pokornější. To, že lékař má „navrch“, je konstatování holého faktu, nejde o žádné povyšování se nad ostatní. Lékař to nemá zapotřebí, stal se lékařem proto, že chtěl pomáhat druhým a nebývá v jeho přirozené podstatě potřeba vyvyšovat se, ale pacient je ten který by někdy potřeboval vědět, že nestojí před „zdarmasluhou“ ale člověkem, který díky svým schopnostem mu může pomoci pečovat o to n e j c e n n ě j š í co má ! A podle toho se také k lékaři chovat. A tomu tato akce jednoznačně napomohla. Pacient obtěžující lékaře ve 04 :00 ráno s tím, že ho měsíc bolí palec u levé nohy si nyní lépe uvědomí, že lékař není osel, který nechá na sebe řvát, ale že se dokáže i ozvat.

Možná by závěrem stálo za to ještě připomenout, že :

Lékaři nechtějí peníze navíc ! Dokonce ani když podíl jdoucí na zdravotnictví v poměru k HDP je nižší než ve vyspělých zemích, tedy české zdravotnictví by více peněz potřebovalo. Lékaři je nežádají. Chtějí čerpat jenom z toho co v systému je – udělat v něm pořádek – přičemž konkrétně ukazují na hlavní úniky peněz a černé díry v systému - a jenom ušetřené peníze chtějí získat na platy zdravotníků.

Nejen z důvodů výše uvedených, ale zejména proto, že jde o zdraví a život, by bylo dobré uznat férové jednání lékařů a říct : Lékaři, děkujeme, že neodcházíte !

Zcela aktuální poznámka na konec: Vinohradská nemocnice nechce vzít doktora Engela zpátky.

Je to moc dobře.

Za prvé proto, že nám to ukazuje jak na hraně se pohybuje uvažování radikálního křídla LOKu (proč by měl být automaticky lékař brán zpět když jednou dobrovolně podal výpověď ?!?)

A za druhé proto, že nám to ukazuje jaké primitivní soupeře má LOK někdy proti sobě. Chování ředitele když jako jediného odmítá vzít spátky Engela, je totiž zcela jednoznačně trucpodnik a naschvál, prý na přání ODS se kterou má úzké vazby.Ale politické pozadí mne nezajímá, podstatné je, že Engel je ve svém oboru uznávaným a zkušeným odborníkem a to by mělo n o r m á l n í h o ředitele zajímat nejvíce.

Více než politikaření a odbory.

Autor: Janko Pravda | sobota 19.2.2011 11:15 | karma článku: 10.03 | přečteno: 910x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 36.47 | Přečteno: 782 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 32.26 | Přečteno: 2955 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.57 | Přečteno: 325 | Diskuse
Počet článků 26 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1449

Jsem jeden z vás...A mám pravdu.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...