Řekněme lidem konečně pravdu o ceně zdravotní péče !

Diskutovat se dá (a má) o čemkoliv. Rovněž se dají (a mají) dělat kompromisy.Nakonec o tom je skutečná demokracie. Nic lepšího člověk nevymyslel, pokud jde o správu věcí veřejných.

Bohužel, jsou mezi námi i demagogové ať už se nimi stali z důvodů  populistických  (politici  s nízkými preferencemi shánějící voliče ) anebo čistě  osobních (historicky špatné sociální nebo rodinné zázemí, ev. obyčejné lidská hloupost).

A diskutovat s nimi je to nejhorší co vás v tomto ohledu může potkat. Je to smysluplné asi tak, jako by bylo smysluplné diskutovat s Adolfem Hitlerem o nesmyslnosti holocaustu. Anebo vysvětlovat  komunistům, že bohužel v našem světě není reálně dosažitelné, že si všichni lidé budou zcela a ve všem rovni resp, že všichni musí mít stejně.

Opakovaně (naposledy v diskusním pořadu ČT) nám podobný, zaslepený, přístup předvedli ministr Ludvík  a prezident  ČLK Kubek. Oba se snažili lhát o tom, jaká by to byla katastrofa, kdyby se u nás více doplácelo za zdravotní péči. Od pana ministra jsme už asi po 100. x slyšeli neustále opakování nesmyslné mantry o jakési nutnosti 4x(!?) u nás navýšit,  platy aby lidi měli vůbec nějaké peníze na doplatky (přitom nikdo nechce, aby u nás doplatky byly stejně vysoké jako v zemích s 3 násobnou mzdou, ale aby byly srovnatelné právě s ohledem na příjmy u nás).

 

FAKTA jsou ale úplně jiná, než se nám snaží pánové namluvit !

Každý člověk, který je trochu orientován nejen ve své práci, ale i ve světě kolem sebe a má možnost cestovat, setkávat se a mluvit s lidmi, vám potvrdí jednoznačnou věc - chudoba je všude možně, ale rozhodně ne v ČR.  Tak dobře jak se mají občané v ČR se mají  málokde na světě. A pokud jde o samotnou zdravotní péči, máme u nás naprostý světový unikát – tak kvalitní péči s tak malou spoluúčastí pacienta nenajdete NIKDE na světe jak je široký a dlouhý !

Samozřejmě je to něčím vykoupeno. Kromě jiného nízkými základními platy lékařů a sester a vším co z toho vyplývá, jak bude zmíněno níže.  

Takže, abychom  si konečně nalili čistého vína:

Za prvé:

Pokud necestujete po světě a nemáte možnost srovnávat, pak stačí chvíli hledat objektivní a pravdivé zdroje a snadno zjistíte např.že: „ Když vyjdeme  z národních hranic a měr příjmové chudoby, tj. z ukazatelů které jsou běžně publikované Eurostatem, tak zjistíme, že nejnižší národní míru chudoby v celé EU (!!!) nalezneme v České republice (8,6 %) !!! Tento způsob výpočtu je vhodný k objektivnímu hodnocení míry ohrožení příjmovou chudobou v konkrétním státě.( zdroj: POROVNÁNÍ PŘÍJMOVÉ CHUDOBY V EU - Český statistický úřad, Katedra demografie a geodemografie,PV fakulta Univerzity Karlovy v Praze)“

Za druhé:

Nikdo nechce aby pacienti u nás platili za péči v hotovosti vysoké částky. (jde jenom o to aby se zvýšil podíl soukromého financování zdravotnictví a toto nebylo financováno jenom z jednoho státního zdroje) Stačilo by uzákonit  možnost komerčního  připojištění a za pár stovek měsíčně by pak tato pojišťovna pacientovi proplatila doplatky a platby za to co by neměl hrazené ze základního zdravotního pojištění !

 

A teď si řekněme pravdu o tom, jaké jsou důsledky toho, že se již téměř 30 let politici u nás brání navýšení spoluúčasti pacientů.

Tak například: :

  • brutální plýtvání léky – nejhorší na světě, nejvíce se u nás vyhazují léky do odpadů, pacienta nezajímá,že má v šuplíku prošlý lék za tisíce Kč, lékařům je to také jedno
  • ceny léků jsou stlačovány dolů aby bylo na jejich úhrady, z čeho rezultují obrovské reexporty- vývoz léků ven z ČR , kde jsou 3x dražší a jejich výpadky u nás
  • neslýchané zneužívání RZP – nikde na světě nejezdí tak často a k tak banálním případům RZP jako u nás a ze sanitní dopravní služby si pacienti dělají častokrát taxi  zdarma
  • prakticky na každém oddělení českých nemocnic  jsou nucení zaměstnanci  denně porušovat zákoník práce přesčasovou prací,jelikož nejsou peníze na to aby bylo přijato a zaplaceno více lékařů a sester
  • pacienti si málo váží svého zdraví, jelikož neznají jeho skutečnou cenu, jakmile by věděli kolik co stojí a  že je péče o zdraví může  trochu „bolet“ i finančně pak by lidé mnohem, mnohem více o svoje „ drahé“ zdraví pečovali.
  • tudíž není pravda, jak tvrdí Kubek, že by mírné, ale citelné  doplatky zhoršili kvalitu zdraví společnosti, NAOPAK tato by se jednoznačně zvýšila,
  • je zde neustálý nedostatek peněz  pro opravdu vážně a nevyléčitelně nemocné pacienty, pro hrazení drahé léčby, pacient  s nevyléčitelnou vážnou nemocí musí stále dokola žádat o proplacení zdravotnické pomůcky anebo hrazení jediného účinného  drahého léku revizního lékaře, ZP odmítá proplácet lékařům už i prokazatelně nevyhnutné zákroky a nemocnicím omezuje provádět vyšetření na nových přístrojích !
  • navíc tam kde vstoupí do zdravotnictví soukromý kapitál ať už přímo, nebo s komerčním připojištěním výrazně stoupá kvalita té nejšpičkovější péče- viz USA, kde je sice základní péče často poskytována prakticky „na sekeru“  jelikož lide nejsou pojištěni vůbec, ale špičková péče, je tam na té nejvyšší možné úrovni – pracují tam ti nejlepší světoví  odborníci jsou tam ta nejlepší lékařská centra …
  • atd….atd….atd, příkladů by bylo mnohem více …

 

Takže to nejvhodnější financování zdravotní péče musí být minimálně ze dvou zdrojů -  jednak široký a kvalitní standard hrazen ze státního zdravotního pojištění  a vše ostatní hrazené přímo, nebo formou komerčního připojištění.

To je totiž jediná správná cesta, jak v maximální možné míře zajistit ekonomicky únosnou a zároveň  špičkovou zdravotní péči ke spokojenosti  všech, jak pacientů tak i lékařů a sester !

 

A DOST !

Téměř 30 let (!) po pádu komunismu, je potřeba konečně bránit se nehorázným lžím které nám servírují pánové jako Ludvík, Kubek anebo levičáci  a komunisté.

Musíme lidem jasně říci jak se věci doopravdy mají, nelhat jim jako všichni ti, kteří si lhaním o financování zdravotnictví chtěli v uplynulých letech udržet svoje teplé místečko na politickém výsluní.

Autor: Janko Pravda | úterý 4.4.2017 10:52 | karma článku: 42,19 | přečteno: 7101x
  • Další články autora

Janko Pravda

Poděkování za koronavirus

25.3.2020 v 8:51 | Karma: 17,39

Janko Pravda

Naše budoucnost a naše neštěstí

26.6.2017 v 16:56 | Karma: 11,41

Janko Pravda

České daně pro kolotočáře

25.4.2017 v 8:28 | Karma: 23,74

Janko Pravda

České daně pro povaleče

24.4.2017 v 9:54 | Karma: 36,36