Diskuse

IZIP ? ANO !

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

lokutus

14. 5. 2012 9:57
Nesouhlasím

Nesouhlasím s tím, aby stát prosazoval jakýkoliv monopol. Je možné, že budoucnost je v EZK, avšak nikoliv v monopolu EZK jednoho konkrétního subjektu.

IZIP byl od počátku tunel a neměl odezvu ani u lékařů, ani u pacientů. Díky bohu, že byl zrušen. Teď ještě zrušit OpenCard a snad začnu věřit ve svobodnější zítřky.

0 0
možnosti

jita

14. 5. 2012 10:45
Re: Nesouhlasím

Moc toho o elektronické komunikaci nevíte. Takže pokud by něco takového mělo fungovat, tak je třeba, aby to komunikovalo jednotným formátem - ten formát by měl být standardizován. Programů, které s tím potom pracují může být přehršel a tedy žádný monopol. Ale není možné začít dělat takový systém a začínat od bodu 5, když je třeba před tím udělat body 1,2,3,4. Což byl právě případ IZOPU. Ano jednou bude existovat podobný systém - lékařům to zjednodušší práci. Když se někomu něco stane, bude mít u sebe doklad o tom, kdo je - to třeba bude stačit, protože info může být centrální a přistup i k infu bude přes klíč který bude mít u člověk u sebe. Jeho ošetřující lékaři může mít další klíč a pouze kombinace těchto dvou klíčů umožní dělat změny do dokumentace. Při úrazu, dopravní nehodě aj. přivolaný záchranář uvidí, že nemůže použít tento přípravek, protože člověk je alergik, kardiak, cukrovkář.. Ano vyřešilo by to spoustu problémů.

0 0
možnosti

JuraT

14. 5. 2012 9:11
Vážený pane,

když už píšete, tak předtím víc přemýšlejte. Jak přimějete veškerý zdravotnický personál, podílející se na léčbě pacienta, aby někam závazná data zdarma zapisoval ? Příkazem ? V tuto chvíli totiž není žádná motivace proto, aby kdokoli dělal tuto pro něj zdržující činnost dobrovolně navíc. A opravte si prosím tu hrubku v tvrdém y.

0 0
možnosti

jita

14. 5. 2012 10:52
Re: Vážený pane,

Jak je to dlouho co jste nebyl u lékaře??? Co si pamatuju na každé prohlídce si lékař dělá záznamy - zubní, specialisté i praktický dělá záznamy do počítače. A na to potom stačí přídavek k použitému programu, který takto zapsané informace odešle někam na server kde se zpracují. Konec konců zaměstanavatelé mají povinnost poslat zaměstnance při nástupu, při odchodu a 1x za 5 let nechat vyšetřit a to se také sbírá někam do centrálního registru - to hradí zaměstnavatel a přitom tyhle informace jsou  k dispozici u praktiků.

0 0
možnosti

ippokorny

14. 5. 2012 8:52
Pořád si někdo plete elektronizaci a IZIP

IZIP je 1 projekt vypsaný bez výběrového řízení 1 zdravotní pojišťovnou, projekt byl k ničemu a zkrachoval.

Elektronizace zdravotnictví je něco úplně jiného, ta bude dána zákony, obdobně jako třeba nyní se podle zákonů vytváří nová koncepce základních registrů veřejné správy. A na tato registry bude muset být elektronizace zdravotnictví navázána a samozřejmě nějaký IZIP nemohl a nemůže mít přístup do třeba registru obyvatel. Je to již jasné?

0 0
možnosti

nejchytrejsi

14. 5. 2012 5:53
dojmy pojmy..

1) Kdyby chtel nekdo skutecne kontrolovat, tak to nebude Mudr ale pacinet sam. Stacilo by aby jednorocne rozeslala VZP login do svoji aplikace, kde kazdej uvidi co na nej dokotori pojistovne nauctovali, v okamziku podvodu tucna pokuta, rozvazani smlouvy.

2) Pravda je za 5 - 10 let tu bude izip cislo 2. Stejne nesmyslenj jak cislo 1 zato bude stat 5x tolik :).

0 0
možnosti

Mira1785

13. 5. 2012 23:22
Pominu-li

to, že se na IZIPu někdo dobře napakoval, tak jeho největší problém je ten, že nebyl koncipován tak, aby ho používaly všechny zdravotní pojišťovny. Potom by teprve mohli lékařům nařídit jeho povinné používání. A tady je druhý problém. Lékařům by najednou bylo možné koukat pod ruce a na to jsou hákliví. A třetí problém je internet a možnost zneužití dat. Když se hackeři dostanou do počítačů Pentagonu, tak proč by se nemohli dostat do IZIPu. Docela dobře představitelné je zneužití dat při přijímacích lékařských prohlídkách do zaměstnání apod.

0 0
možnosti

fajkie

13. 5. 2012 22:51
Zase jde o peníze až v první řadě!

Nežádoucí je cokoliv, co umožní zprůhlednit a sledovat činnost jakéhokoliv zaměstnance, ať již v soukromé, nebo ve státní sféře. Organizace jako VZP, OSSZ, ŽÚ, FÚ, všichni si nás hlídají, nedej bože, abychom je o nějakou korunu neošulili. Jejich počítačové sítě jsou propojené, takže o nás vědí prakticky vše a kupodivu to nikomu až tak nevadí. Nicméně je zde kasta, která s tím problém nemá, že pacient chodí duplicitně na laboratorní, případně jiná vyšetření, že jsou mu ordinovány léky, za  které dostane lékař zdarma dovolenou na Kanárech, nikoliv ty optimální, případně mu jsou ordinovány, aniž by to vůbec věděl, ovšem protestovat se neodváží, pokud o tom vůbec ví, vždyť by se pan doktor mohl zlobit. Nemluvě o tom, že části elity národa činí i práce s počítačem problém, nerad zmiňuji, že nyní je to kvalifikační předpoklad téměř i pro manažerku úklidu. Zkrátka a jasně, ať již to bude IZIP, případně cokoliv jiného, pokud se toto nevyřeší, tak bude zdravotnictví trvale jen černá díra.

0 0
možnosti

Huckleberry

13. 5. 2012 20:10
A co vůle pacienta

Co když nešlo o politiku, ale nezájem ze strany pacientů?

Co když pacienti raději chtějí mít své údaje elektronizované co nejméně?

Možná u starších lidí, kteří již nejsou moc při sobě, to je rozumný koncept, ale normální člověk si ohlídá, co je třeba.

0 0
možnosti

prying

13. 5. 2012 21:07
Re: A co vůle pacienta

Nepsal ten článek náhodou Řepka? Ten mi včera připadal také trochu mimo.

0 0
možnosti

MS-fanousek

13. 5. 2012 20:03
:-)

Je zvláštní, že článek o IZIP začínáte čtečkou nějakých karet. Nebyl IZIP internetový?

0 0
možnosti

johnymistr

13. 5. 2012 19:34
duplicitu

by si hlavně měl hlídat pacient sám.... možná by pomohlo, kdyby pojišťovny vypsaly bonusy pro pacienty, kteří se aktivně zajímají o své zdraví

0 0
možnosti